De kleuren

De oude Duitse kleur benamingen binnen de herder standaard zijn sinds ontstaan van het ras niet veranderd. Genetisch gezien zijn de oude benamingen niet meer voldoende om alle huidige variaties correct te benoemen en vaak onduidelijk. Wij gebruiken daarom de internationale terminologie, die over de hele wereld binnen i.v.m. de Oud Duitse herder bekend is.

Dominant Fawn (True Sable): Het dominante allel Aproduceert een zandachtige kleur (fawn) en komt niet vaak bij de Duitse herder voor,  maar bijvoorbeeld bij de Mechelse herder.

Agouti (Wolfgrey/Sable): Het allel aw produceert een kleur die bekend is als agouti of wolf sable. Bij  de Duitse Herder heet dit patroon eigenlijk ten onrechte ‘sable’, daadwerkelijk zijn ze agouti. Bij agouti zijn de haren gestreept, met zwarte en rode (gele of zilvere) pigmenten. Dit zorgt voor een uitstekende schutkleur, wat de reden is dat veel wilde dieren, waaronder wolven, agouti zijn.  Deze kleur komt vaak voor bij Duitse Herders zo ook de Alaskan Malamute. Binnen deze categorie kunnen de tinten erg verschillen en een heel leven continu blijven veranderen. Honden met een duidelijke eumelanin verdeling worden vaak melanistic sable/dark sable genoemd en de lichte variant faded sable/light sable.

Tanpoint: Bij de derde mogelijkheid at worden de zwarte en rode pigmenten duidelijk verdeeld over het lichaam. Bij de typische black and tan zitten de rode pigmenten alleen op de wenkbrauwen, snuit en hals, borst, poten en onder de staart. De rest van de vacht bestaat uit zwarte (blauwe, bruine of isabella) pigmenten. Deze combinatie zorgt voor de karakteristieke ‘points’ welke onder andere afhankelijk zijn van de verdeling zijn ook creeping tan of saddle tan bekend. Tanpoints kunnen variëren van dieprood tot nagenoeg wit. Ook hier bestaat een indeling van melanistic tan totfaded tan.

Recessive Black: Het allel a wordt ook het recessive black allel genoemd en resulteert in een effen zwarte (met verdunning – bruine/blauwe/lilac) of een tweekleurige hond (Bi-Color). Een recessief zwarte hond aa is niet te onderscheiden van een dominant zwarte hond K of Kb, maar recessief zwart is heel zeldzaam en komt alleen bij sommige rassen voor, bijvoorbeeld de Duitse herder.

Van de allelen op het A-locus is Ay het meest dominante (zie volgorde):

Ay  Fawn ⇒ aw – Agouti/Sable ⇒ at – Tan ⇒ a – Recessive black

Silver Sable

Sable

Melanistic Sable

Tanpoint

Saddle Tan

Melanistic Tan

Bicolour

Melanistic Bicolour

Recessive Black

Mogelijke combinaties:

aʸaʸ – Homozygous Fawn

aʸaʷ – Heterozygote Fawn/Grey

aʷaʷ – Homozygous Sable/Grey

aʷaᵗ – Heterozygote Sable/Grey

aʷa – Heterozygous Sable/Grey

aᵗaᵗ – Homozygous Tanpoint

aᵗa – Heterozygous Tanpoint

a a – Recessive Black

Black: Een geheel zwarte hond is per definitie recessive black a/a of dominant black Kb. Hiernaast B/B, D/D (geen verdunning) en E/E (geen dominant yellow). De K-locus is bekend als het dominante zwart gen. Het dominant black allel Kb, zorgt ervoor dat het agouti gen niet tot uiting komt. Een hond met ten minste één kopie van het KB allel heeft een basiskleur die bepaald wordt door het B-, D- en E-locus.

Brown: (Lever/Chocolade) Alleen wanneer de hond twee kopieën heeft van het recessieve b-allel (homozygoot bb) zal het zwarte pigment worden verdund tot bruin/chocolade/lever. Door homozygoot b/b in combinatie met d/d ontstaat Isabella/Lilac.

Blue: Dit gen is ook bekend als het D-Locus en verdund alle kleuren. Naast de kleur van het haar wordt ook de kleur van de neus verdund en de kleur van de ogen wordt lichter naar amber. De vachkleur Alleen wanneer de hond twee exemplaren heeft van het recessieve allel d (homozygoot dd) wordt de vachtkleur verdund. De verdunning van zwart resulteert in grijs, ook wel blauw genoemd. De vacht varieert van zilver tot bijna zwart, maar ze hebben allemaal een blauwe neus.

Red/White: Het allel E resulteert in een zwarte vachtkleur en het allel e in een rode vachtkleur. Homozygoot e/e varieert van rood, geel of tot helemaal wit.

Dominant Black – White – Blue – Liver – Lilac

Mogelijke combinaties:

a/a – Recessive black

Kb/– Dominant black

b/b – Chocolate/Liver

d/d – Blue

b/b + d/d – Isabella/Lilac

e/e – White