Onze pups

Wanneer de pups mogen verhuizen is afhankelijk van de ontwikkeling die per nest kan verschillen, op het vroegst met een leeftijd van 7-8 weken. Onze pups groeien in huislijke sfeer en in een roedel op en met onze kat.  Tevens krijgen ze een speciale socialisatie fase op de boerderij, waar ze naast de huislijke situatie ook lekker buiten kunnen spelen en wennen aan dag- nacht ritme, regen, paarden, fietsers, vreemde mensen, andere honden, grote machines en autos. De pups krijgen allemaal:

  • een microchip
  • de puppy enting
  • ontworming
  • Karaktertest
  • Gezondheidscheck

De pups worden gesocialiseerd en ze leren allerlei dingen, speeltjes en geluiden kennen, zowel binnen als ook buiten. Als nieuwe eigenaar krijg je dan mee:

  • EU paspoort
  • NVBK of UKC Stamboom
  • Uitslag gezondheidscheck
  • Uitslagen DNA gezondheidsprofiel en genotypering van de ouders
  • Uitslag karaktertest
  • Puppypakket

Een goede socialisatie begint bij de fokker.

Het karakter en sociaal gedrag van de moeder kan voor de bevalling waardevolle informatie leveren over de verwachtte pups. Waarom is dat zo?

Voordat we met de cruciale levensfases van de pup beginnen, wil ik even kort uitleggen, waarom het handig is om ook even goed naar het gedrag van de moeder te kijken. In de profielen leggen we het verschil tussen geërfd karakter en aangeleerd sociaal gedrag uit. Het karakter wordt van beide ouders gedeeltelijk overgedragen naar de pup. Nu vraag je je misschien af, wat het sociaal gedraag van de moeder met de ongeboren pups te maken heeft? Best veel. Emoties worden door hormonen beïnvloed. Om even een voorbeeld te benoemen: Een hond, die uitvallend of angstig op andere honden reageert, produceert elke keer dat dit op een dag gebeurt hormonen. Een zwangere teef zal misschien 3 keer per dag andere honden tegen komen tijdens de dagelijkse wandelingen, waar ze tegen uitvalt. Zo worden dus 3 keer per dag stress hormonen aangemaakt (die in het ergste geval pas na 72 uur weer afgebouwd zijn). Omdat de pups door dezelfde hormonen van mama beïnvloed worden, schieten de pups voor de bevalling al continu in de stress modus. Ook al nemen de pups het niet bewust waar, heb je kans, dat deze ‘gewoonheid’ tijdens hun fase van socialisatie (tussen 6-18 maanden) weer ter uiting komt. Een pup, die van moeders kant voornamelijk door endorfine beïnvloed werd heeft zeer waarschijnlijk een veel lager tolerantieniveau dan een pup, die regelmatig een hoge dosis aan adrenaline, noradrenaline en serotonine ervaart. Denk hier ook aan moeders gedrag na de bevalling, van elke negatieve/uitvallende reactie leren ook de pups.

Hormonen spelen ook een rol in de ontwikkelingen van seksueel gedrag. Als één teefje geboren wordt in een nest van reutjes, zal het teefje overwegend meer testosteron ontvangen dan normaal. Dit kan resulteren in een teef die gedrag vertoond van een reu. Hetzelfde is het geval als een teefje in het baarmoederhoorn tussen twee reutjes ligt. Reutjesgedrag hoeft niet per definitie slecht te zijn. Een hoge aandeel testosteron kan als resultaat ook een fysiek sterke en mentaal evenwichtige teef opleveren. Vaak zie je dat een teef, die als enige tussen reutjes geboren werd haar mannetje weet te staan en meestal één van de stevigste pups in het nest is.

Kijk daarom ook altijd goed naar het gedrag van de moeder voordat je een pup in huis haalt. Het karakter van de vader heeft natuurlijk invloed op het karakter van de pup, echter is aangeleerd gedrag tijdens de zwangerschap afhankelijk van de moeder teef.

Verantwoorde fokkers fokken daarom niet met honden, die angstig of onzeker gedrag vertonen.

De vijf cruciale periodes in het leven van een pup

uitgelegd door Bruce Sessions

De eerste 4 maanden in het leven van een pup zijn cruciaal voor de ontwikkeling. Voor de fokker en de nieuwe eigenaar is dit de belangrijkste periode om de pup op een goede manier te socialiseren en een betrouwbaar baasje voor hem te zijn. Nalatigheid in de eerste 4 maanden (van fokker of eigenaar) kan problemen veroorzaken die op een latere tijdstip niet meer te corrigeren zijn. Waarom is dat zo?

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat er vijf kritieke perioden in het leven van een puppy zijn, dat zijn vijf fasen van mentale ontwikkeling waarbij ongunstige omstandigheden een hond emotioneel kreupel kunnen maken zonder hoop op herstel. Omgekeerd kunnen positieve omstandigheden tijdens deze vijf fasen van emotionele groei honden van het hoogste niveau opleveren – mentaal en sociaal. Zo belangrijk zijn deze bevindingen, dat geleidehond stichtingen deze ‘positieve omstandigheden’ instelden voor puppy’s die werden opgevoed om blindengeleidehond te worden. Honden die getraind worden om blinden te leiden, krijgen de meest rigoureuze en veeleisende training van alle honden en moeten daarom perfect worden aangepakt.

Dr. Paul J Scott, directeur diergedrag van het Roscoe B Jackson Memorial Laboratory in Bar Harbor, Maine, leidde een project om te bepalen wanneer precies deze kritieke periodes plaatsvonden. De consequenties van het falen van een persoon om deze kritieke perioden te herkennen en erop te reageren, werden in een bepaalde test gedemonstreerd. Een puppy van 21 dagen oud werd uit het nest verwijderd en volledig geïsoleerd. Hoewel de pup voer en water werd gegeven, was de verzorger bedachtzaam om niet met hem te spelen of te praten. Het enige speelgoed dat de experimentele puppy had, was zijn emmer met water en voedsel. Op de leeftijd van 16 weken had de puppy geen contact met andere honden (behalve tijdens de eerste 21 dagen van zijn leven) en geen menselijk contact behalve de verzorger. Toen hij vier maanden oud was, werd de experimentele puppy opnieuw bij zijn nestgenoten geplaatst. Hij herkende ze niet, als nestgenoten of als honden! Zijn isolement tijdens de kritieke periodes van zijn leven – zijn volledige verwijdering van het gezelschap van honden en mensen – had zijn karakter zodanig gemarkeerd dat hij zich niet kon aanpassen aan de dierlijke of menselijke samenleving.

Het genetisch bepaalde karakter legt het fundament voor de ontwikkeling. Door middel van karaktertesten kunnen wij bepalen welke pup zo goed mogelijk bij welke baas past om de beste basis voor de toekomst te leggen.

Eerste kritieke periode: 0 – 20 dagen (0 tot 3 weken)

Als resultaat van vele jaren van wetenschappelijk onderzoek is vastgesteld dat de eerste kritieke periode betrekking heeft op de gehele eerste drie weken van het leven van een puppy, 0 tot 20 dagen. Gedurende deze periode is de mentale capaciteit van een puppy bijna nul en reageert de pup alleen op zijn behoeften aan warmte, eten, slapen en zijn moeder. Tests werden uitgevoerd om te bepalen of een pup in staat was om iets te leren tijdens de eerste kritieke periode, er werd vastgesteld dat dit niet het geval was.

Tweede kritieke periode: 21 – 28 dagen (3 tot 4 weken)

Wetenschappers ontdekten echter dat er iets bijna wonderbaarlijks gebeurde op de 21e dag, en het komt voor bij alle honden, ongeacht ras. Op de 21e dag beginnen alle zintuigen van een pup te functioneren. De zintuigen waren aanwezig in de pup tijdens de eerste kritieke periode maar waren sluimerend. De 21e dag markeert het begin van de tweede kritieke periode. Tijdens deze periode (21 tot 28 dagen) heeft de nieuwe pup zijn moeder meer nodig dan op enig ander moment. De hersenen en het zenuwstelsel beginnen zich te ontwikkelen. Bewustzijn begint te ontwikkelen en in deze mentale toestand kunnen de ervaringen van een puppy nogal beangstigend zijn. Een puppy die tijdens deze tweede kritieke periode van zijn moeder is verwijderd, zal nooit de mentale en emotionele groei bereiken die het zou kunnen. Tijdens de tweede kritieke periode heeft de sociale stress van het leven de grootste impact op een puppy. Geen andere tijd in het leven van een hond is zo cruciaal voor emotionele groei. Het is tijdens de tweede kritieke periode dat het kenmerk van nervositeit, verlegenheid en andere negatieve eigenschappen bij een puppy kan genereren. Zodra er negatieve kenmerken zijn toegestaan ​​(tijdens de tweede kritieke periode), verandert geen enkele aanpassing of training later in het leven deze negatieve kenmerken.

Derde kritieke periode: 29 – 49 dagen (4 tot 7 weken)

De derde kritieke periode is de vijfde tot de zevende week (29 tot 49 dagen). Op die leeftijd zullen de puppy’s rond het nest struinen. Aan het begin van de zesde week van een puppy zal het bewustzijn van de maatschappij aanbreken. Dat is de samenleving van de mens en de samenleving van de hond. Het zenuwstelsel van een pup en zijn trainbaarheid ontwikkelen zich en hebben zich aan het einde van de derde kritieke periode tot capaciteit ontwikkeld. Helaas zeggen sommige hondenboeken dat een pup de hersenen van een volwassene heeft aan het einde van de derde kritieke periode. Dit is niet waar en onderzoek bewijst het! Aan het einde van de derde kritieke periode (de zevende week van de leeftijd), hebben het zenuwstelsel en de trainbaarheid van de pup zich ontwikkeld tot een vermogen, dus een uitvoerigere blik op wat er plaatsvindt in deze derde kritieke periode is van belang. Gedurende deze periode zal een pup leren om op stemmen te reageren en zal hij mensen gaan herkennen. Een sociale “rangorde” zal worden vastgesteld onder de pups in het nest. Sommige van de pups zullen leren vechten voor hun voedsel en leren pesten. De nestgenoten die worden gekwetst door agressieve uitingen van de anderen zullen verlegen worden. De wetenschappelijke tests op Hamilton Station hebben aangetoond dat er voordelen zijn voor een puppy om lang genoeg bij het nest te blijven om een ​​beetje competitiegeest te krijgen, maar dat teveel schadelijk is voor de emotionele groei van de pup. De pups die na de zevende week in het nest blijven, zullen beginnen met het ontwikkelen van pesterige of argeloos gedrag – wat zal blijven tot en met volwassenheid. Hoe langer een puppy bij het nest blijft na het voltooien van de zevende week van zijn leven, des te slechter de emotionele groei van die puppy zal zijn. Aan het einde van de derde kritieke periode wordt de pup beschouwd als emotioneel ontwikkeld en klaar om te leren. Maar de pup heeft op die leeftijd dus geen volwassen brein.

Vierde kritieke periode: 50 – 84 dagen (7 tot 12 weken)

De trainbaarheid van een puppy is rijp en functioneert naar vermogen wanneer de puppy de achtste week van zijn leven binnengaat. Zo gaat de puppy de vierde kritieke periode van emotie binnen: De groei (50 tot 84 dagen). Wat de pup tijdens de vierde kritieke periode leert, blijft behouden en wordt onderdeel van de persoonlijkheid van de hond. Als een puppy in de vierde kritieke periode bij zijn moeder wordt achtergelaten, zal de emotionele ontwikkeling ervan worden verlamd. De pup zal van haar afhankelijk blijven, maar zal in haar weinig tot geen veiligheid vinden. Wanneer een pup na deze tijd bij het nest blijft – en zonder adequaat menselijk contact – zal zijn sociale aanpassing aan de menselijke samenleving verlamd zijn, en wat het leert zal worden geleerd van de nestgenoten. De optimale tijd voor het nemen van een puppy in een nieuw huishouden is aan het einde van de zevende week van de puppy. Omdat de train- en leerbaarheid van een pup in de vierde kritieke periode op volle krachten werken, is het beter dat een puppy zijn kennis opdoet van zijn nieuwe eigenaar. De vierde kritieke periode markeert een tijd waarin een nieuwe pup in een snel tempo leert. Veel van wat hij leert zal lang, lang bij hem blijven. Wat de pup tijdens de vierde kritieke periode leert, zal helpen hem vorm te geven in het soort hond dat hij voor altijd zal zijn!

Die alinea is zo belangrijk dat elke hondeneigenaar (en die overweegt om een ​​puppy te krijgen) het opnieuw moet lezen – en het dan nog een keer leest! Voor de lezers die hun honden na zes maanden of langer hebben gekocht, kan die alinea sommige van de negatieve karakteristieken in de persoonlijkheid en het gedrag van hun hond goed verklaren.

Het is tijdens deze vierde periode dat er een band ontstaat tussen hond en mens die een blijvend effect zal hebben op de pup. Gedurende geen enkele fase in zijn leven zal een hond het vermogen hebben om een ​​sterkere band te bereiken als tijdens de vierde kritieke periode. Het contact van een puppy met mensen tijdens deze fase is de sleutel tot zijn emotionele en sociale succes in de menselijke samenleving. In de tests die in Bar Harbor werden uitgevoerd, werden in de vijf kritieke perioden pups met verschillende tussenpozen geïsoleerd en er werd vastgesteld dat isolatie van de menselijke samenleving het grootste effect had op puppy’s in de vierde kritieke periode. Zonder adequaat menselijk contact tijdens de vierde kritieke periode werden puppy’s niet in staat om getraind te worden en niet in staat om metgezellen voor de mens te zijn. Het is in die tijd dat een puppy wordt geïntegreerd in de menselijke samenleving. Op dit moment moet een puppy meegenomen worden om te wandelen, mensen te ontmoeten en te mogen spelen met kinderen en andere dieren (onder toezicht).

Tijdens de vierde kritieke periode, kunnen en moeten eenvoudige commando’s worden aangeleerd. Er moet lichte discipline worden toegepast. Krachtige discipline tijdens deze periode kan een nadelige invloed hebben op de schalen waarop de emotionele ontwikkeling van de puppy nu rust. Een pup (in de vierde kritieke periode) leert leven in de wereld van een mens. Hij leert te vertrouwen en vertrouwen te hebben in de mens. Een puppy tussen 8 en 12 weken oud komt niet opzettelijk in onheil. Een fysieke en krachtige correctie kan leiden tot volledige verwarring in de geest van de pup. Geloof en vertrouwen in zijn nieuwe menselijke vrienden kunnen snel worden vernietigd. Wanneer het wantrouwen van mensen zich tijdens de vierde kritieke periode ontwikkelt, zal dat wantrouwen een permanent onderdeel van de pup blijven.

Tijdens de vierde kritieke periode zou discipline beperkt moeten blijven tot matige correctie. Matige correctie omvat niet schreeuwen. Commando’s zoals ‘zitten’, ‘blijven’ en ‘komen’ kunnen tijdens de vierde kritieke periode worden aangeleerd – maar dat moet in een speelse sfeer gebeuren. Pups zouden op een zachte manier gecorrigeerd moeten worden, gebruikt lof voor correct gedrag in plaats van krachtige correctie voor wangedrag. Er moeten milde beperkingen worden opgelegd – zoals het niet toelaten dat de puppy kauwt op meubels, schoenen, enz. Deze beperkingen kunnen de toegevoegde waarde hebben van het verhogen van de tolerantieniveaus. Nalaten van discipline en het nalaten om milde beperkingen op te leggen kan een ernstig effect hebben op de opvoeding van de pup en een nadelig effect hebben op de compatibiliteit van de hond binnen het gezin op latere leeftijd. In de menselijke samenleving hebben we wat we kennen als kleuterschool in onze openbare scholen. Het doel van de kleuterschool is om een ​​kind emotioneel voor te bereiden op het leren dat later zal plaatsvinden. Kleuter- en kleuterklassen zijn in feite een oefenterrein om kinderen te leren hoe ze moeten leren. De vierde kritieke periode is de kleuterschool van de pup. Als een pup tijdens de vierde kritieke periode wordt geleerd hoe hij moet leren, zal zijn feitelijke formele opleiding (die kan plaatsvinden tijdens of na de vijfde kritieke periode) succesvol zijn. Een pup die in de vierde kritieke periode voorschools is opgeleid, kan meer leren dan een puppy zonder voorschoolse ervaring.

Vijfde kritieke periode: 12 – 16 weken (3 tot 4 maanden)

De vijfde kritieke periode is de 13e, tot en met de 16e week van het leven van een puppy. Tijdens de vijfde kritieke periode zal er iets heel belangrijks gebeuren en puppy-eigenaren moeten erop voorbereid zijn. Een puppy zal zijn eerste poging doen om zichzelf te vestigen als het dominante wezen in de roedel (familie). Het is tijdens de vijfde periode dat een pup zal leren wat hij fysiek kan flikken bij zijn eigenaar – en of hij ermee wegkomt! Als een puppy ermee weg mag komen, verliest hij het vertrouwen en het respect voor de eigenaar die zich in de vierde kritieke periode heeft ontwikkeld. Het tolerantieniveau ten opzichte van de eigenaar zal worden verkleind. De puppy zal leren dat hij door rebellie de dingen op zijn eigen manier zal krijgen. Het is tijdens deze vijfde kritieke periode dat autoriteit zal worden aangevochten. Het is hier dat de eigenaar van de pup de uitdaging moet aangaan. Mensen instrueren wat betreft de beste methode om het probleem aan te pakken, is best moeilijk omdat niet twee honden precies hetzelfde zijn. Disciplinaire maatregelen voor één zijn niet perse geschikt voor een ander. In mijn eigen trainingsschool wordt vaak de vraag gesteld: “Wat moet ik doen als mijn hond me bijt”? Mijn antwoord is meestal zoiets als: “Wat zou je doen als je kind je zou slaan?” Hopen, liefde en begrip zijn hier niet van toepassing. Een puppy moet snel en krachtig worden getoond dat hoewel hij geliefd is, jij de eigenaar – het dominante wezen bent. Formele gehoorzaamheidstraining moet niet later dan de leeftijd van zes maanden beginnen voor optimaal gemak bij het lesgeven. Dit wil niet zeggen dat een hond die de leeftijd van 10 jaar heeft bereikt, niet kan of mag worden opgeleid. Zolang een hond gezond is, is er geen maximale leeftijdsgrens voor training. Het is altijd makkelijker om een ​​hond te trainen die niet al te veel tijd heeft gehad om slechte gewoonten te ontwikkelen. Door je bewust te zijn van de vijf kritieke perioden, door de juiste omgeving te bieden tijdens deze periodes en door de juiste leertechnieken in te stellen, kan een puppy zich emotioneel en sociaal ontwikkelen tot het volledige potentieel. Bij elk boek dat je verwondert over een geleidehond die zijn blinde eigenaar door druk verkeer leidt, kun je er zeker van zijn dat de vijf kritieke perioden in het leven van die hond met grote zorg en zorgzaamheid werden behandeld.

De pup die je mee krijgt, kan uitgroeien tot alles wat je zelf van maakt. Besteed veel aandacht aan de kritieke periodes in zijn leven. Dat zijn de perioden die zijn karakter en persoonlijkheid vormen. Het ligt in jouw handen. Wat hij moet worden, zal hij tijdens die vijf kritieke perioden worden.

De sociale fases binnen de ontwikkeling van pups worden op verschillende manier uitgelegd. De versie van Bruce Sessions is maar één hiervan. Op onze informatie pagina kun je verschillende invalshoeken vinden over de sociale fasen, die nog een stapje verder gaan m.b.t. de leeftijd van 4 maanden welke jou mogelijk kunnen helpen tijdens puppy training.